UNA MIRADA LGTBI + AL PLANETARI DE PAMPLONA

Introducció

Durant tota la història de la humanitat les societats han mostrat una enorme curiositat per tot allò que hi ha més enllà dels límits del nostre planeta. L’espai exterior, l’univers que ens envolta i del que formem part, ha despertat tota mena de recerca d’explicacions cosmològiques (les que estudien les lleis de l’univers i la seva creació). 

De la recerca d’aquestes explicacions han sorgit moltes històries, mites i llegendes. A més, moltes cultures han atribuït al cel i els cossos celestes els seus mites i deïtats. Amb això, ha quedat en el nostre entorn un gran repertori de mites, llegendes i personatges que poden donar molta informació sobre les cultures que els van crear. 

En totes les societats han existit persones amb diversitat afectiva, sexual i de gènere. Les persones que ara anomenem LGTBIQA+ han existit sempre i, de fet, algunes cultures han representat aquestes realitats i identitats diverses en els seus mites i religions. No obstant això, moltes d’aquestes històries han caigut en l’oblit o no són explicades. Com passa generalment en les societats contemporànies, la diversitat moltes vegades queda soterrada per la norma cis-heterosexual. 

Una Mirada LGTBI + a el Planetari de Pamplona és un viatge per l’espai, amb parades a diferents elements celestes per fixar-nos en l’impacte que aquests han tingut en diferents cultures, ja sigui per la seva representació de personatges LGTBIQA+ o per la relació amb aquelles històries que se surten de la norma considerada «tradicional», en què tot està regit per la visió de l’home cis-heterosexual. 

Quan mirem a el cel, entre tots els cossos celestes i les històries de grans deïtats, també estem totes les persones. A les galàxies, les estrelles, els planetes i els seus satèl·lits ressonen antigues històries que mostren la diversitat, que sempre ha existit i ha estat important per diferents cultures i societats. 

Comissariat

Joan Martí i Ventura

Simón Perera de el Rosario

Direcció

PRISMA, Associació per a la Diversitat Afectivo-Sexual i de Gènere en Ciència, Tecnologia i Innovació

Producció i coordinació

Joan Martí i Ventura

Amb la col·laboració de

Ajuntament de Pamplona

Planetari de Pamplona

Sol 

El Sol és una estrella. Les estrelles són esferes molt grans de plasma, una matèria incandescent que emet llum. En el seu interior es transforma constantment l’hidrogen -àtom més senzill- en heli, mitjançant reaccions de fusió nuclear. En aquest procés es genera molta energia. Part de l’energia, es distribueix en forma de calor. La Terra, trobant-se a una distància ni massa propera ni llunyana a el Sol i tenir atmosfera, té una temperatura habitable. Una altra part d’aquesta energia es distribueix en forma de llum. Aquesta energia fa que el Sol ens il·lumini durant el dia i ens permet veure altres estrelles durant la nit.

El Sol, situat a la galàxia Via Làctia, ocupa el centre de el sistema solar. Al seu voltant hi giren planetes, entre els quals hi ha la Terra. El Sol és una estel nan, però la seva grandària en comparació amb els altres cossos de el sistema és enorme. El seu diàmetre és 100 vegades més gran que el de la Terra. Té 4,5 mil milions d’ans de vida i, com totes les estrelles, algun dia morirà. Es calcula que a uns 4,5 milions d’anys es consumirà a si mateix generant una supernova.

Sol. Font de la imatge: NASA / SDO (AIA), domini públic. Extret de Wikimedia Commons

En moltes religions, el Sol s’ha associat amb la masculinitat. Des dels déus egipcis, com Ra, fins al déu grec Apol·lo, passant per moltes altres cultures, com el déu inca Inti, o Malakbel, déu d’algunes cultures antigues a Síria i Palmira. Però, en algunes cultures la deïtat solar ha estat adjudicada a la feminitat. Amaterasu és la deessa de el Sol en la tradició sintoista japonesa, una de les deesses més venerades i sacralitzades de el panteó d’aquesta religió politeista. 

El «Kojiki» són les cròniques més antigues del Japó. Contenen molts dels mites en què s’inspira part de xintosime. Una de les seves escenes ha estat interpretada en diverses ocasions com una experiència sàfica, és a dir, de relació sexe-afectiva entre dones.

Amaterasu, per una discussió amb el seu germà Susanoo, el déu del mar, s’amaga en una cova, privant la Terra de la seva llum solar. En l’afany de diferents déus perquè Amaterasu sortís de la cova, la deessa Ame no Uzume va començar una dansa frenètica completament nua. El ball, divertit, però amb connotacions sensuals, va atreure l’atenció d’Amaterasu, fent-la sortir del seu amagatall, recuperant així la llum que cobreix el món durant el dia.

Amaterasu | Hoen Taira Yoshiteru. Font de la imatge: Hoen (Taira) Yoshiteru – Cincinnati Art Museum, domini públic. Extret de Wikimedia Commons

Mercuri

Mercuri és el planeta del Sistema Solar més petit i més proper a el Sol. En el Sistema Solar, els quatre primers planetes més propers a el Sol (Mercuri, Venus, la Terra i Mart), són rocosos -de composició principalment de matèria sòlida i roques. Els altres quatre (Júpiter, Saturn, Urà i Neptú) són gasosos i de major grandària que els rocosos.

Mercuri és un dels planetes més desconeguts. És molt dens, rocós i de la mida aproximat de la lluna, amb la superfície plena de cràters.La temperatura de la seva superfície varia molt ja que no té una atmosfera que la reguli. Pot arribar als 427 ºC durant el dia i als -173 ºC durant la nit. 

El seu nom es deu a el déu romà Mercuri, anomenat Hermes en la tradició grega. És el missatger dels déus i la deïtat de el comerç, dels viatgers i comerciants. Dona nom directament a un dels dies de la setmana: dimecres.

Mercuri. Font de la imatge: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington. Versió editada de: Mercury in color – Prockter07.jpg, de Papa Lima Whiskey. – NASA / JPL, domini públic. Extret de Wikimedia Commons

En la tradició grega, el déu Hermes va tenir diverses relacions amb altres homes. 

Croco, jove amant de el déu, va morir en un accident en una competició de tir de disc. La pena d’Hermes per la seva mort va ser tal que el va portar a convertir-lo en la flor del safrà.

Hermes va ser mentor i amant de Anfió, fill d’Antíope i Zeus. El déu li va regalar una lira d’or, famosa perquè va permetre a Amfió guiar amb la seva música les pedres per construir la muralla de Tebes.

També va ser amant de Perseu, heroi, semidéu i príncep d’Argos. Hermes li va donar els seus icòniques sandàlies alades i la falç amb què Perseu mataria Medusa.

El poble akan viu al nord del Golf de Guinea (Àfrica). En la seva cultura, planetes i altres cossos celestes es personifiquen com a deïtats. El planeta Mercuri es personifica com una deïtat andrògina, és a dir, amb característiques femenines i masculines. Les característiques d’aquesta deïtat, anomenada Aku, no es poden classificar únicament amb un dels dos gèneres («dona» o «home») que moltes societats hem establert com si fossin les úniques opcions. Moltes realitats (tant humanes com sagrades) van més enllà d’aquesta dicotomia: hi ha identitats que no encaixen amb aquesta categorització. 

Venus

Venus és el segon planeta més proper al Sol. És molt característic perquè el seu moviment de rotació (al voltant del seu propi eix) és oposat a la de la resta de planetes del Sistema Solar. Per això, a Venus el Sol surt per l’oest, contràriament a la resta de planetes de el sistema solar, on el Sol surt per l’est. 

És l’únic planeta de el sistema solar que té el nom d’una personalitat femenina: Venus, deessa romana de l’amor i la bellesa. És un dels cossos celestes que més es veu brillar des de la Terra, després de el Sol i la Lluna. 

La seva morfologia és molt similar a la Terra. Tots dos planetes són rocosos i tenen una mida i una gravetat similar. Té una atmosfera molt densa de diòxid de carboni i àcid sulfúric que impossibiliten la vida tal com la coneixem a la Terra. La seva proximitat al Sol fa que sigui molt calent, raó per la qual tampoc hi ha aigua líquida, encara que es creu que en un origen sí que existia aigua en la seva superfície. La seva superfície està plena de volcans, molts d’ells actius. 

Venus. Font de la imatge: NASA / JPL-Caltech. Extret de Wikimedia Commons

Venus és la deessa romana de l’amor, que prové de la deessa grega Afrodita. Aquesta deïtat, en algunes regions de Xipre, és venerada en la seva forma masculina, coneguda com Afrodito. S’adora en representacions masculines o intersex, en que presenta característiques sexuals tant masculines com femenines.

La deessa Afrodita (Venus) i el déu Hermes (Mercuri) van tenir un fill, anomenat Hermafrodito en honor als seus progenitors. El jove Hermafrodito, en un viatge, va fer una parada per banyar-se al llac on habitava la nimfa Salmacis.La nimfa es va enamorar d’el jove, el va abraçar i va suplicar als déus que li permetessin unir-se amb ell i no separar-s’hi mai. Les deïtats van atendre la petició de Salmacis, unint el seu cos amb el d’Hermafrodito. Salmacis i Hermafrodito es van unir en un sol ésser que tenia característiques sexuals d’ambdós sexes, sent una persona intersex.

Les persones intersex tenen característiques sexuals tant masculines com femenines. És a dir, els seus gens, teixits i / o òrgans sexuals, etc., no encaixen totalment amb les característiques que normalment associem a homes o dones. Una de cada 100 persones és intersex. 

Lluna

La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la planeta Terra. Un satèl·lit és un cos celeste que no emet llum pròpia i orbita al voltant d’un altre cos de major grandària, normalment un planeta. La Lluna té aproximadament un quart de el diàmetre de la Terra. La seva superfície està plena de cràters i és rocosa. La combinació dels seus moviments al voltant de si mateixa (rotació) i de la Terra (translació) fa que des de la Terra sempre veiem la mateixa cara de la Lluna, mentre que l’altra cara sempre queda «oculta».

Es creu que el satèl·lit es va formar al col·lisionar un cos contra la Terra, fa milions d’anys. De l’impacte, part del material de la Terra es va disparar en l’òrbita de la planeta, unint-se i formant el que acabaria sent la Lluna.

La lluna té quatre fases (lluna plena, minvant, creixent i nova). No emet llum pròpia: el que veiem és la llum de el Sol reflectida en la superfície lunar. 

Lluna. Font de la imatge: Gregory H. Revera, CC BY-SA 3.0. Extret de Wikimedia Commons

El poble akan, situat en algunes zones de Costa d’Ivori, Ghana, Libèria i Togo, personifica alguns cossos astrals, convertint-los en deïtats. La Lluna, segons aquesta cultura, és la deïtat Awo, un personatge trans.

Aquesta religió s’estructura a partir d’una deïtat que no interactua amb els éssers humans, el déu creador, Nyame, que pren noms diferents i està casat amb la Mare Terra (Asase Yaa). Per sota, hi ha un panteó de deïtats encarregades d’ajudar a la humanitat. Algunes d’aquestes deïtats tenen gèneres canviants o són andrògines, pel que no entren en la categorització estàtica d’«home» i «dona» que s’ha establert en moltes societats. Actualment la religió de el poble akan s’ha barrejat amb el cristianisme, religió amb la qual té un fort contacte des del segle XX.

Aquesta ruptura amb les idees establertes sobre els conceptes d’«home» i «dona» correspon també a les persones que, avui dia, es denominen queer. Les persones queer són aquelles les identitats afectives, sexuals i / o de gènere de les quals no es corresponen amb les idees preconcebudes (o normes establertes) en les societats.

Mart

Mart és el quart planeta de el sistema solar més proper a el Sol i el segon planeta més petit. A Mart hi ha el Mont Olimp, muntanya que pren el nom de la residència de les deïtats gregues. És la muntanya més alta del Sistema Solar, amb uns 21 900 metres d’altura. És un planeta rocós molt fred, amb una temperatura mitjana de -63 ° C. En el passat el planeta va estar cobert d’aigua, i hi ha aigua congelada en el subsòl dels seus pols.

Aquest planeta també es coneix com a «Planeta Vermell» a causa de la color vermellós que té per l’òxid de ferro present a la superfície. El seu nom, Mart, prové de el déu de la guerra romà i dóna nom a un dia de la nostra setmana: el dimarts.

Mart. Font de la imatge: USGS, domini públic. Extret de Wikimedia Commons. 

Mart, el déu de la guerra romà, és l’equivalent d’Ares en la mitologia grega. En algunes interpretacions dels antics mites grecs s’ha assenyalat que hi ha una relació homoeròtica entre el déu i Alectrión, un jove efeb, el seu favorit, que l’acompanyava a tot arreu. El jove s’encarregava de vigilar que l’afer amorós entre Ares i Afrodita no es descobrís.

Les relacions homosexuals a l’antiga Grècia no estaven mal vistes, sempre que seguissin unes normes concretes. En general, només estaven ben vistes sent entre homes. Com ha passat en general a la història, el plaer i la llibertat de les dones, tristament, estava reduïda a segon pla. Tot i això, es coneixen casos d’amor entre dones a Grècia. La poetessa Safo de Lesbos va mantenir relacions amb dones, i avui el seu nom s’usa per als conceptes safisme i lesbianisme. Les relacions entre homes estaven formades per un adult (o erastés)i un jove (erómenos) que solia estar associat amb la feminitat i la passivitat. Les relacions entre homes adults, així com els homes adults efeminats, estaven mal considerats.

A l’antiga Roma poc a poc es van anar acceptant les relacions homosexuals, en part per influència grega. Com a Grècia, hi havia peculiaritats. Ser el subjecte passiu en l’acte sexual, per exemple, estava mal vist. Per això el paper es destinava als esclaus. Durant l’imperi es va normalitzar el matrimoni entre homes. Fins i tot l’emperador Neró es va casar amb homes. A Roma l’homosexualitat femenina no estava tan mal vista, sempre que fos una cosa privada. Encara que no va tenir el paper que va arribar a tenir l’amor entre homes, el safisme (relacions entre dones) va poder fer-se un petit lloc en aquella societat dominada pels homes. 

Ares Ludovisi | Atribuït a Escopas o Lisip. Còpia romana d’original grec. Font de la imatge: Casa-Lan Nguyen (setembre 2009), domini públic. Extret de Wikimedia Commons

Júpiter

Júpiter, el cinquè planeta més proper a el Sol, és el més gran de tot el Sistema Solar. És un «gegant gasós», és a dir un planeta de molt grans dimensions la composició és majoritàriament gas, estant format principalment per heli i hidrogen.

Fins al moment, es coneixen 79 satèl·lits que orbiten al voltant de Júpiter. Entre ells trobem a Ganimedes, el satèl·lit més gran de Júpiter. És una mica més gran que el planeta Mercuri i està compost principalment per aigua gelada i silicats (compostos de silici i oxigen, amb altres elements).

El nom de la planeta ve de el déu romà Júpiter, equivalent a Zeus a la mitologia grega, principal divinitat en tots dos panteons, sent el déu pare de tots els déus i de la humanitat. Etimològicament, «Jú-piter» és equivalent a «Zeus Pare». Ganimedes, el nom del satèl·lit, correspon a el nom d’un jove amant de Zeus.

Júpiter. Fuente de la imagen: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong (University of California, Berkeley). Extraído de Wikimedia Commons

En la tradició de el poble akan, el planeta Júpiter s’equipara amb la deïtat Abrao, un ésser que, com tants altres en aquesta cultura, presenta trets de tots dos gèneres, associant-se amb les identitats trans i intersex. Trenca amb l’equiparació que se sol fer entre sexe i gènere i amb el binarisme de sexe, la idea errònia de pensar que totes les persones tenen solament característiques sexuals «masculines» o «femenines».

Zeus és el déu grec que els romans van adoptar com Júpiter, pare de totes les divinitats i el seu màxim governant a l’Olimp, on viuen els déus. Va tenir nombroses conquestes amoroses, per a les que sol utilitzar la metamorfosi. Segons la tradició grega, va tenir alguna relació homosexual. 

Entre les seves conquestes, està Ganimedes, jove heroi troià de qui el déu es va enamorar. Ganimedes va ser raptat per Zeus, metamorfosat en àguila. El va portar a l’Olimp, on el jove va viure com el seu amant i coper dels déus. 

Ganimedes es troba en el cosmos orbitant com satèl·lit al voltant de Júpiter i també figura en les estrelles: Zeus va ascendir Ganimedes al cel en forma de la constel·lació Aquari. 

El Rapte de Ganimedes | Peter Paul Rubens, 1636-1637. Font de la imatge: Peter Paul Rubens – Museuo El Prado, Madrid, domini públic. Extret de Wikimedia Commons.

Aquil·les i Patrocle

Els cossos celestes «588 Achilles» i «617 Patroclus» són asteroides, cossos celestes rocosos de mida petita que orbiten al voltant del Sol. Els seus noms es refereixen a l’heroi grec Aquil·les, gran protagonista de la Ilíada d’Homer i heroi de la guerra de Troia, en la qual va morir; i Patrocle, el seu amic, company i probable amant. 

Els asteroides són similars als planetes, però molt més petits i amb formes més irregulars. Els asteroides Aquil·les i Patrocle són de tipus troià, és a dir, comparteixen la mateixa òrbita que un planeta, Júpiter en aquest cas. De fet, van ser els dos primers asteroides troians a descobrir-se.

Aquil·les és un dels majors asteroides troians de Júpiter, amb un diàmetre de 133 km. Anteriorment es pensava que l’asteroide Patrocle era molt gran, però el 2001 es va descobrir que en realitat estava compost per dos cossos, sent el primer asteroide troià binari conegut.

Com tants herois de la mitologia grega, Aquil·les també va tenir relacions amoroses amb altres homes. Va mantenir una relació molt propera amb Pàtrocle, un altre heroi de la guerra de Troia, amb qui comparteix les aventures narrades en la Ilíada, gran epopeia grega atribuïda a Homer.

Durant la guerra, Hèctor, príncep troià, mata a Pàtrocle. La seva mort crea unacommoció molt forta a Aquil·les. La pena de l’heroi davant la tragèdia del seu amant és molt més exagerada i dramàtica que les que solem trobar en altres casos de soldats caiguts en batalla. Per això s’interpreta com a mostra de l’amor que Aquil·les professava a Pàtrocle. L’heroi decideix venjar el seu amant matant personalment a Hèctor i dedicant-li grans funerals, mostrant-li tot el seu amor i respecte.

Els Funerals de Pàtrocle | Jacques-Louis David, 1778. Font de la imatge: De Jacques-Louis David, domini públic. Extret de Wikimedia Commons.

Urà

Urà és el setè planeta del Sistema Solar. Està compost per gel, gasos i metalls líquids. Per la seva composició se sol anomenar a Urà i Neptú com gegants de gelTé 27 satèl·lits naturals coneguts,cinc dels quals són de grans dimensions.

Després de Saturn, és el planeta amb un sistema d’anells més gran. Els anells estan compostos per partícules diverses que orbiten al voltant d’un planeta en forma de disc pla. En té 13 en total, són molt foscos i complicats de veure,i es creu que estan compostos, majoritàriament, per aigua gelada. Júpiter i Neptú també compten amb un sistema d’anells, però són més modestos. 

El nom de la planeta prové d’Urà, una de les principals deïtats gregues i avi de Zeus, el déu que correspon a la personificació de el cel, que en la tradició romana, passa a anomenar Caelus, d’on ve la nostra paraula «cel».

Urà. Font de la imatge: NASA / JPL-Caltech, domini públic. Extret de Wikimedia Commons 

Durant el segle XIX es feia servir el terme uranisme per referir-se a l’homosexualitat masculina. L’origen d’aquesta paraula està en la mitologia grega, concretament al naixement d’Afrodita Urania, filla de el Cel (Urà). Va ser una proposta d’un dels primers activistes LGTBIQA+, Karl Heinrich Ulrichs.

Urà, déu de el cel, retenia dins de Gea, la Terra, a la seva descendència. Un dels seus fills, Cronos, rebel·lant-se contra el seu pare, li va tallar els genitals. Aquests van caure a la mar provocant el naixement d’Afrodita Urania («Afrodita de el cel»). Aquesta fecundació i naixement es realitza sense la participació d’una figura femenina, motiu pel qual es relaciona amb l’amor entre homes. 

El terme posa el focus en l’home i l’homosexualitat masculina. La conceptualització de termes com la diversitat afectiva, sexual i de gènere, en la història i en l’actualitat, freqüentment s’ha entès des del punt de vista masculí, cosa que hem de superar apostant per una diversitat plena.

El naixement sense reproducció també ens pot remetre a les realitats asexuals. Les persones asexuals són aquelles que no senten atracció (sexual i/o romàntica) cap a altres persones. És una orientació sexual, com la bisexualitat, l’homosexualitat i la bisexualitat.

El naixement de Venus | Alexandre Cabanel, 1863. Font de la imatge: Alexandre Cabanel – Google Art Project: Home – pic Maximum resolution., Domini públic. Extret de Wikimedia Commons

Neptú

Neptú és el vuitè planeta de el sistema solar, el segon gegant de gel. És el quart planeta més gran i el més petit dels planetes gasosos. S’assembla al seu veí Urà, tot i que tenen característiques concretes diferents. 

És un planeta dinàmic, amb taques en la seva aparença que semblen tempestes i que van evolucionant i canviant. És el planeta de sistema solar amb la major velocitat de vent. En el seu interior conté roques i gel, i és el metà el que li dóna el color blavós tan característic.

Sent l’últim planeta del sistema solar, el més llunyà al Sol, té l’òrbita més gran; triga 165 anys terrestres a donar la volta a el Sol. Té 14 satèl·lits coneguts. 

Deu el seu nom a Neptú, déu romà de la mar. 

Neptú. Font de la imatge: NASA – JPL, domini públic. Extret de Wikimedia Commons

Cinteotl és la deïtat asteca del blat de moro, l’embriaguesa i la beguda ritual. El seu nom significa «deïtat de la panotxa de blat de moro sec» en nahua. Regeix en el cel entre el 2 i el 14 de març segons el calendari asteca, tenint certa relació amb el planeta Neptú en l’astrologia occidental. A diferència de l’astronomia, l’astrologia no és una ciència, sinó el conjunt de creences sense base científica que es fan servir en algunes cultures per interpretar esdeveniments i cossos còsmics.

Cinteotl s’ha considerat una deïtat dual. Té tant identitat femenina com masculina. Això pot relacionar-se amb les identitats no binàries o fluides. Aquestes identitats no s’identifiquen completament amb els rols de gènere masculins i femenins; el seu gènere és una barreja d’ells, un gènere a part, o fins i tot, fluctua entre el masculí i el femení. 

En una altra cultura mesoamericana, la dels maies, es deia que el Déu del blat de moro constituïa el «tercer gènere». La seva representació tardana compartia característiques amb Cinteotl. 

Pedra de el Sol (Calendari Asteca) | 1502-1520. Font de la imatge: El Comandant – CC BY-SA 3.0. Extret de Wikimedia Commons

Hi’iaka

Hi’iaka és un dels dos satèl·lits naturals de la planeta nan Haumea. L’altre satèl·lit es diu Namaka. 

El planeta nan Haumea està més allunyat de Sol que Neptú. Deu el seu nom a la deessa de la fertilitat hawaiana. Els noms de tots dos satèl·lits es deuen a dues de les seves filles.

Els planetes nans són cossos celestes intermedis entre els planetes i els cossos menors del sistema solar. Orbiten directament al voltant d’una estrella (com el Sol), són prou grans com perquè la gravetat els doni forma esfèrica (o gairebé), però comparteixen la seva òrbita amb altres objectes.

Es creu que l’impacte d’algun cos en les fases de formació de ‘planeta Haumea va separar d’aquest un satèl·lit, de manera similar a com va passar amb la formació de la Terra a partir de la Lluna. Aquest satèl·lit inicial es va separar més endavant en els dos satèl·lits Hi’iaka i Namaka. Hi’iaka és una deessa hawaiana patrona de la dansa hula, el cant, la bruixeria i la medicina. Aquesta deïtat, així com moltes altres en la cultura hawaiana, es pot interpretar com a bisexual ja que, segons les llegendes, va tenir relacions amb persones de diferents gèneres.

Hi’iaka tenia cura de bosc sagrat de Lehua amb la deessa Hopoe, la seva amant. La germana de Hi’iaka, Pele, deessa dels volcans i el foc, li va demanar a Hi’iaka que fos a la recerca de Lohi’au l’home a qui Pele estimava i l’hi portés. Li va posar la condició que no trigués més de 40 dies i que no s’enamorés d’ell, que ni tan sols s’abracessin. A canvi, Pele es va encarregar de tenir cura de la seva estimada, Hopoe, i del seu bosc, Lehua. Hi’iaka haver de allargar el seu viatge per problemes en  trobar Lohi’au. Als 40 dies la deessa no havia tornat amb l’amant de Pele. La deessa volcà va sospitar que la seva germana hauria seduït i va cobrir de lava tot allò que Hi’iaka estimava destruint la seva llar: el bosc Lehua ia la seva estimada Hopoe. Enfurismada, Hi’iaka va decidir abraçar Lohi’au, trencant la promesa amb Pele.

A part de Hopoe, Hi’iaka va tenir relacions amb deesses com Wahineomo, Pauopalae i Omeo. Al seu torn, Lohi’au també va mantenir relacions amb deïtats femenines, com Pele, i masculines, com Paoa.

Il·lustració de el llibre «Pele and Hiiaka; a myth from Hawaii », de Nathaniel Bright Emerson, imprès per Honolulu | Star-Bulletin Limited. Font de la imatge: Internet Arxivi Book Images. Extret de Wikimedia Commons

Sedna

Sedna és un cos menor de el Sistema Solar que es troba més enllà de Neptú. És un dels cossos coneguts més allunyats de el sistema solar, a part dels estels. Es troba a tres vegades la distància de Neptú, i la seva òrbita és tan llarga que triga 11.400 anys terrestres a donar la volta a el Sol.

Com molts dels cossos que es troben més lluny que Neptú, els transneptunians, Sedna està format en la seva major part per gel i tolina (un conjunt de substàncies químiques riques en carboni i produïdes pels raigs ultraviolats i els rajos còsmics) amb metà i nitrogen, i és característic pel seu fort color vermellós. Deu el seu nom a Sedna, la deessa inuit de les criatures marines. 

Sedna. Font de la imatge: Pablo Carlos Budassi – CC BY-SA 4.0. Extret de Wikimedia Commons

Sedna és la deessa inuit de les criatures marines. Hi ha moltes versions dels mites relacionats amb aquesta deïtat, així que hi ha diferents apreciacions sobre la deessa, la seva identitat i les seves relacions personals. 

Els pobles inuit habiten a les regions àrtiques d’Amèrica del Nord. Antigament se’ls anomenava «esquimals», però aquesta paraula està en desús perquè té connotacions etimològiques negatives.

En moltes de les històries, Sedna comparteix la seva vida amb Qailertetang, deessa protectora dels animals, els pescadors i els caçadors. Habiten juntes en el fons de l’oceà, apartades de la humanitat. 

Qailertetang sol anar acompanyada per un xaman que li serveix. Aquest servent és un personatge amb «dos esperits». Segons la tradició nativa nord-americana, en les persones amb diversitat afectiva i sexual es considerava que hi havia aquestes dues formes espirituals, com si fos un tercer gènere. Aquestes persones eren vistes de forma molt especial i positiva, arribant a tenir rols importants en la vida cerimonial per la seva identitat.

Hi ha regions en què les històries expliquen que Sedna és intersex, una deïtat sense una genitalitat definida dins el binomi masculí-femení.

Sedna | Qaqaq Ashoona. Font de la imatge: Sailko – CC BY 3.0. Extret de Wikimedia Commons 

Big Bang

El Big Bang és l’esdeveniment que va donar lloc a tot el que existeix a l’univers, segons la teoria més acceptada. La teoria afirma que tot l’univers es va originar a partir d’una gran explosió o expansió.

Abans d’aquesta gran expansió, que va tenir lloc fa 13.800 milions d’anys, tot el que avui forma part de l’univers estava concentrat en un únic punt o «singularitat», sense que existís l’espai o el tempsEl contingut d’aquesta singularitat es va expandir, formant tot el contingut de l’univers, fins i tot el propi espai, el temps i els components de la matèria (tant visible com fosca) i l’energia. Des de llavors l’univers es va començar a expandir i encara segueix expandint-se a gran velocitat, alhora que es refreda.

La investigació sobre els orígens de l’Univers segueix sent un camp actiu, ja que és molt difícil comprendre què va passar abans del Big Bang.

Representació del Big Bang. Font de la imatge: Pablo Carlos Budassi – Own work, CC BY-SA 4.0. Extret de Wikimedia Commons

La creació de l’univers i del nostre món ha estat una gran font d’incògnites. La comunitat científica encara estudia com es va formar l’univers, i les diferents religions tenen maneres molt diferents d’entendre el seu origen. Les llegendes creacionals dels fon – grup ètnic que habita a la zona de Benín-, i dels ewe -que habiten a Ghana, Togo, Benín i Nigèria-, situen l’inici de l’univers a les deïtats Nana Buluku i Mawu-Lisa.Aquestes deïtats no encaixen amb la categorització dual de «dona» i «home».

Nana Buluku és una deïtat andrògina. Va donar a llum a dos bessons: Mawu, deïtat femenina del Sol, i Lisa, deïtat masculina de la Lluna.Després es va retirar i els va cedir el món. Mawu-Lisa, conforma una divinitat dual, unida. Combina parts masculines i femenines.Segons la mitologia fon, Mawu-Lisa va donar forma a l’univers, a partir del material preexistent que Nana Buluku havia creat prèviament.

Tota la concepció del nostre entorn, en aquesta mitologia, és creada per realitats considerades «no normatives» per a la majoria de societats actuals. En la nostra societat, on considerem «creador» una deïtat masculina i «normativa», això pot sorprendre. Però la realitat de les mitologiess és molt diversa, com la de les cultures o les persones.

Constel·lació: Ossa Major

L’Ossa Major és una constel·lació. Les constel·lacions són agrupacions arbitràries d’estrelles on l’ésser humà ha trobat representacions de diversos elements que permeten ordenar les infinites estrelles del cel nocturn en un nombre reduït de figures. Actualmente, la Unió Astronòmica Internacional divideix el cel nocturn en 88 constel·lacions, la majoria d’elles basades en les constel·lacions gregues. Diverses cultures arreu del món han plasmat al cel, a través de constel·lacions, els meus mites. 

L’Ossa Major és visible durant tot l’any a l’hemisferi nord. Està formada por set estrelles principals, 19 en total, i delimita al seu interior unes 50 galaxies. 

Ossa Major | Johannes Hevelius, 1690. Font de la imatge: Johannes Hevelius – Johannis Hevelii prodromus astronomiae, domini públic. Extraído de Wikimedia Commons

L’Ossa Major, segons la mitologia grega, és Calisto, acompanyant de la deessa Artemisa, deessa de la caça.

Calisto va fer un vot de castedat a la seva deessa. Zeus es va enamorar de Calisto i va voler seduir-la. El déu va prendre l’aspecte d’Artemisa. Calisto, caient en la confusió, es va lliurar a ell, pensant que era Artemisa. D’aquesta trobada amb Zeus, Calisto va quedar embarassada. Hera, l’esposa del déu, presa de la gelosia, va convertir a Calisto en una ossa i Artemisa, veient que la seva fidel companya havia incomplert el seu vot de castedat amb Zeus, li va disparar a mort. No obstant això, per salvar el seu fill nonat, Zeus va transformar la deessa en la constel·lació Ossa Major, atorgant-li, d’aquesta manera, la immortalitat.

En altres cultures, la zona del cel que la cultura grega va associar a l’Ossa Major també s’ha relacionat amb personatges amb diversitat afectiva, sexual i/o de gènere. Hapi, la deessa egípcia de la inundació de Nil, tenia tant característiques masculines (com la «falsa barba» tradicional dels homes egipcis) com femenines (grans pits i ventre voluminós, representant la fertilitat). Per això, es pot entendre com un personatge intersex.

La ninfa Calisto, seduida per Júpiter sota l’aparença de Diana | François Boucher, 1759. Fuente de la imágen: By François Boucher – The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, Missouri, dominio público. Extraído de Wikimedia Commons.

Constel·lació: Antínous

La constel·lació Antínous representa un noi jove. Va estar vigent des de la seva denominació per l’emperador Adrià l’any 132 fins al segle XIX.

Les constel·lacions són agrupacions d’estrelles que diferents cultures han creat per «treballar» millor amb el cel. Per exemple, han servit per memoritzar les estrelles i les seves posicions, facilitant la guia als viatgers o navegants nocturns. La Unió Astronòmica Internacional, creada el 1919, va establir 88 constel·lacions «oficials». En aquestes constel·lacions s’engloben tots els punts de cel. La majoria d’elles tenen origen grec, sumeri o colonial (creades pels exploradors del Nord global a mesura que «descobrien» el cel d’altres llocs).

Les constel·lacions tradicionals d’Àguila i Antínous estan una sobre de l’altra. Àguila s’associa amb Zeus, ja que és un dels símbols de el déu grec. Per això les estrelles d’Antínous també s’han entès com a Ganimedes. Actualment, Antínous roman al cel com un «asterisme»: un grup d’estrelles recognoscible que no constitueix una constel·lació. Un altre asterisme molt conegut és el Carro, en l’Ossa Major.

Urania’s Mirror | Sidney Hall, 1825. Font de la imatge: Sidney Hall – Aquesta imatge està disponible a la Divisió d’Impressions i Fotografies de la Biblioteca de Congrés dels Estats Units sota el codi digital cph.3g10062. Domini públic. Extret de Wikimedia Commons.

En un dels seus viatges, l’emperador Adrià es va fixar en Antínous, un jove de gran bellesa. Des de llavors, Antínous va ser el preferit de l’emperador, el seu acompanyant i el seu amant.

El desconeixement de gran part de la vida d’Antínous ha provocat que moltes de les històries de la seva vida s’entremesclin amb llegendes. Destaquen les històries sobre la seva mort. Hi ha qui pensa que es va ofegar en Nil per accident, però moltes llegendes apunten que Antínoo es va sacrificar, ofegant-se en el riu pel bé del seu estimat Adrià, ja que pensava que això allargaria la vida de l’emperador.

Adrià va voler homenatjar el seu amant construint una ciutat en honor seu, Antinoópolis (a l’actual ciutat egípcia de Menia). Va sorgir un culte cap a Antínous, a qui es converteix en heroi, gairebé en una divinitat, en algunes zones orientals de l’Imperi Romà. La seva figura va ser tan important que fins i tot es va atorgar el seu nom a una constel·lació.

Bust d’Antínous | Artista desconegut, Roma, 117-138 aC. Font de la imatge: Giuseppe Pinto – Imported from 500px (archived version) by the Archive Team. (Detail page), CC BY-SA 3.0. Extret de Wikimedia Commons

Constel·lació: Sagitari 

La constel·lació Sagitari, «l’arquer», representa un centaure amb un arc i fletxes. Va ser concebuda pels babilonis. Els grecs la van adoptar, veient en ella personatges com Quiró (centaure mentor d’herois com Aquil·les, Enees, Hèrcules o Perseu) o Croto (centaure company de les muses, inventor de l’arqueria i l’aplaudiment).

El Sol, la Lluna i els planetes, durant l’any, es van movent per una franja de cel anomenada «eclíptica». En el primer mil·lenni abans de Crist, la cultura babilònia va dividir aquesta franja en 12 zones, de manera anàloga a la divisió de l’any en 12 mesos. Aquesta divisió va passar a la cultura grega, denominant «cicle del zodíac» literalment «cercle dels animalons». Posteriorment, va passar a cultures com la romana, la hindú i la islàmica. Actualment, algunes creences sense base científica associades al zodíac perviuen en l’astrologia, mentre que en l’astronomia, el zodíac és una part més de el mapa celestial. Sagitari forma part del zodíac, entre Capricorn i Ofiuco (una constel·lació poc coneguda del zodíac situada al costat d’Escorpí).

Sagitari és reconeixible pel asterisme «la tetera», al costat de la qual es pot veure una àrea especialment densa de la Via Làctia. El centre d’aquesta galàxia es troba en l’àrea de cel delimitada per la constel·lació de Sagitari.

La Sagittaire (Sagittarius) | John Flamsteed, 1776. Font de la imatge: John Flamsteed, domini públic. Extret de Wikimedia Commons

En la tradició occidental cristiana, és fàcil reconèixer a les fletxes imaginari que envolta el martiri de Sant Sebastià. Aquest sant va ser un militar de l’Imperi Romà que va tenir alts rangs en la guàrdia pretoriana i, d’amagat, practicava el cristianisme. Després de ser descobert, l’emperador el va obligar a escollir entre la seva fe o la seva condició de militar. Va escollir la religió i va ser condemnat a morir. Lligat a un pal i li van disparar fletxes. Va sobreviure, però més endavant l’emperador l’executaria definitivament.

El jove sant, des del Renaixement, sol ser representat nu o seminú, lligat al pal on anava a ser executat, travessat per fletxes, en postures considerades homoeròtiques i amb una expressió que sembla barrejar el plaer i el dolor, acceptant el seu patiment. Per aquesta raó, el màrtir ha estat observat tradicionalment com a subjecte eròtic, despertant l’homoerotisme en molts homes. A més, també ha estat interpretat, pel seu dolor, com la tortura que ha suposat existir obertament en societat a moltes persones LGTBIQA+.

Avui dia, moltes expressions artístiques i culturals relacionades amb la homosexulidad masculina prenen com a referència conceptual a Sant Sebastià.

Sant Sebastià | Guido Reni, 1615. Font de la imatge: By Guido Reni – vQGtUE4RRNiU3Q at Google Cultural Institute maximum zoom level, domini públic. Extret de Wikimedia Commons

Posa’t a prova!  

  1. Quants astres pots veure en un dia, que tinguin relació amb les realitats LGTBIQA+?
  2. Si fins i tot els planetes i les estrelles, a milions de kilòmetres, poden ser exemples de la diversitat en les persones, tant LGTBIQA+ com cultural, t’has preguntat quanta diversitat podem trobar al nostre dia a dia en que potser no t’has fixat?
  3. Les persones LGTBIQA+ son aquelles que no encaixen amb la norma cis-hetero sexual i, com hem vist, han estat representades en major o menor mesura en diferents cultures i les seves manifestacions religioses. Han tingut sempre les mateixes condicions, al llarg de la història i en les diferents cultures? Com creus que és la situació de les persones LGTBIQA+ avui dia al nostre país? I a la resta del món?
  4. Hem vist que moltes cultures  muchas las culturas en las que la representación de personas LGTBIQA+ está presente en sus religiones y mitos. ¿Sabries dir en quants continents hem vist diversitat?
  5. Dels planetes gassossos del Sistema Solar, quants tenen un sistema d’anells? Quin d’ells te, a més, un nom que es va usar per descriure l’homosexualitat?
  6. Quina figura has de buscar al cel nocturn per trobar-te amb Calisto? I per trobar-te amb Antínous?

JUEGO: Ordena aquestes siglas perquè descriguin les diversirats afectives, sexuals i de gènere: ABGILQT+

¿Coneixes altres aspectes de l’astronomia amb relació a la diversitat afectiva, sexual i de gènere?

Si es així, fes-nos-ho saber a unamiradalgtbi@gmail.com

Respostes

1. Durant el dia podem veure el Sol, la deessa Amaterasu japonesa. Durant les nits, la Lluna, Awo en la cultura akan, part de Mawu-Lisa en les cultures fon i ewe. Quan la contaminació lumínica ho permet, i depenent de l’època de l’any i l’hemisferi, també podem veure la constel·lació Ossa Major, Calisto, i la d’Antínous. De vegades també es poden observar a simple vista Venus (relacionat amb Hermafrodito), Mart (el déu Ares), Mercuri (Hermes), Júpiter (Zeus) i Saturn (déu grec Cronos).

2. En tot el món, en totes les societats, hi ha realitats diverses. Les persones LGTBIQA + hem existit sempre. Si ens fixem en detall en la història, la ciència, l’art, etc., podem trobar molts exemples de persones, deïtats i animals LGTBIQA +. La visió que s’ha fet en general del món evita que això sigui fàcil de veure, ja que generalment ens ho fa veure tot des d’un punt de vista cis-heterosexual. Fixa’t bé en el teu entorn i descobreix la diversitat!

3. La situació i condició de les persones LGTBIQA + ha variat molt al llarg dels anys i segons les societats. Tot i això, en línies generals, les persones LGTBIQA + sempre hem estat mal vistes, maltractades i fins i tot legalment perseguides. Fins i tot avui en dia hi ha greus problemes socials contra les persones LGTBIQA +, també a Espanya.

4. A tots! A Àfrica, a les Amèriques, a Àsia, a Europa i a Oceania. 

5. Els quatre gegants gasosos en tenen, Saturn, Júpiter, Urà i Neptú. Urà dóna nom a l’uranisme, sinònim d’homosexualitat masculina al segle XIX.

6. La constel·lació Ossa Major representa Calisto. Antínous es troba comprès, en forma de asterisme, dins de la constel·lació Àguila.

JOC: LGTBIQA+. Són les inicials de «Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersex, Queer, Asexuals, i persones amb altres realitats de diversitat afectivo-sexual i de gènere».

¿Te ha gustado esta información? Compártela para que nuestra comunidad crezca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Ir arriba